Τοποθεσία

Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο ή ένα μονοπάτι από το Δρέπανο, θα φτάσει ο επισκέπτης σε ένα γραφικό παραδοσιακό ψαροχώρι, το πλέον προστατευόμενο λιμάνι της Αργολίδας, το γνωστό Βιβάρι.

T

ο Βιβάρι είναι ένα μαγευτικό παραθαλάσσιο χωριό με μοναδική γοητεία, που η κρυστάλλινη πεντακάθαρη παραλία του μαγνητίζει του επισκέπτες. Ο κόλπος του Βιβαρίου είναι ένα μεγάλο φυσικό λιμάνι, που προστατεύεται από τους ανέμους και είναι διάσημο για το ολονύκτιο αγκυροβόλημα από γιoτ ή άλλα σκάφη. Ανάμεσα στο Δρέπανο και το Βιβάρι εκτείνεται η περίφημη Λιμνοθάλασσα, ένα οικοσύστημα μέσα στο οποίο γίνεται η αναπαραγωγή των ψαριών. Οι κάτοικοι του Βιβαρίου ασχολούνται με τον τουρισμό, το ψάρεμα, τη γεωργία και το εμπόριο εσπεριδοειδών και κηπευτικών. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η Εκκλησία του Προφήτη Ηλία που γιορτάζει στις 19-20 Ιουλίου και διοργανώνεται το παραδοσιακό πανηγύρι με ντόπια κρέατα, ποτά και χορό μέχρι τις πρωινές ώρες. Αξιόλογος εκκλησίες είναι επίσης η Παναγία η Λεύκα (η θέα από την Παναγία και προς την Λιμνοθάλασσα και τον Άγιο Νικόλαο είναι εκπληκτική- αξίζει επίσκεψης), η Ζωοδόχος Πηγή (Μαραθιά) και ο Άγιος Νικόλαος (Παραλία Κονδύλι). Οι κοντινές παραλίες της Πλάκας, του Κονδυλίου και του Βιβαρίου θα σας δροσίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κονδύλι( Άγιος Νικόλαος) Η παραλία που πρέπει να πάτε

Φεύγοντας από το Ναύπλιο με κατεύθυνση Κάντια – Ίρια στα 17 χιλιόμετρα βρίσκεται η εκπληκτική παραλία Κονδύλι (Άγιος Νικόλαος). Σε ένα ανηφορικό σημείο όπου δεν φαίνεται πλέον η θάλασσα δίπλα σε κάποια μικρά σπίτια υπάρχει η ταμπέλα “Κονδύλι”. Εδώ θα πρέπει να στρίψετε δεξιά και να προχωρήσετε με προσοχή αφού ο δρόμος είναι στενός, κατηφορικός και απότομος μέχρι να δείτε απο ψηλά την παραλία Κονδύλι. Η παραλία στο μεγαλύτερό της μέρος αποτελείται απο ψιλό και χοντρό βότσαλο. Η θάλασσα είναι πεντακάθαρη και στα περισσότερα σημεία γίνεται απότομα βαθιά με μεγάλη κλιση. Η γαλάζια σημαία ανήκει σε αυτή την παραλία όπου φημίζεται ως μία από τις ομορφότερες παραλίες της Αργολίδας. Είναι ιδανική παραλία για κάθε είδος επισκέπτη καθώς υπάρχει πολύς χώρος για όλους αλλά και για ζευγάρια καθώς είναι μια απο τις πλέον ειδυλλιακές παραλίες κυρίως την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

ΠαλαμήδιΤο κάστρο Παλαμήδι βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο Παλαμήδι του Ναυπλίου σε ύψος 216 μέτρων σε στρατηγικό σημείο για τον έλεγχο του Αργολικού
κόλπου. Είναι το καλύτερο διατηρημένο κάστρο και θεωρείται από τα ομορφότερα που υπάρχουν στην Ελλάδα αποτελώντας επίτευγμα οχυρωματικής αρχιτεκτονικής. Το όνομα Παλαμήδι οφείλεται στον Ομηρικό ήρωα Παλαμήδη που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο αλλά δεν επέστρεψε αφού δολοφονήθηκε μετά από κατηγορία του Οδυσσέα για προδοσία.

Το Μπούρτζι είναι ένα κάστρο που βρίσκεται πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων στη μέση του λιμανιού στο Ναύπλιο, περίπου 400 μέτρα από το
μόλο. Η ονομασία που έχει επικρατήσει είναι “Μπούρτζι”, προέρχεται από την τουρκοαραβική γλώσσα και σημαίνει νησί-φρούριο όπου είναι το σήμα κατατεθέν μαζί με το κάστρο του Παλαμηδίου για το Ναύπλιο. Η παλαιότερη ονομασία του από τους Ενετούς ήταν “Castello dello soglio” και για το λιμάνι “Porto di cadena”, λιμάνι της αλυσίδας, διότι κάθε βράδυ άπλωναν από τον προμαχώνα πέντε αδέλφια στην Ακροναυπλία (γνωστή και ως Ιτς Καλέ την εποχή εκείνη) μέχρι το Μπούρτζι μία αλυσίδα και έκλειναν το λιμάνι για ασφάλεια, ενώ οι τούρκοι αργότερα το περιέβαλαν με την “πορπέλα”, ένα υποθαλάσσιο φράγμα από πέτρες ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγιση από μεγάλα πλοία.

.

Η Ακροναυπλία είναι η χερσόνησος όπου το νότιο και το δυτικό τμήμα της εισχωρεί απότομα στη θάλασσα και επάνω της είναι κτισμένο το παλαιό Ναύπλιο, εξού και το όνομα Ακροναυπλία και αποτελούσε από την αρχαιότητα την Ακρόπολη του Ναυπλίου. Βρίσκεται απέναντι από το θαλάσσιο κάστρο Μπούρτζι, κάτω από το κάστρο του Παλαμηδίου και δεξιά του Ναυπλίου στην είσοδο του Αργολικού κόλπου με πρόσβαση από τον βορρά από την ιστορική τεχνητή χαράδρα της Αρβανιτιάς ή την Πύλη του Κάστρου των Τόρων.

Μυκήνες Εδώ η ιστορία δίνει ισχυρό «παρών». Αρχαία Ελλάδα. Οι «πολύχρυσες Μυκήνες» του Ομήρου. Το πιο σημαντικό και πλούσιο ανακτορικό κέντρο της ύστερης εποχής του Χαλκού στην Ελλάδα είχε έδρα του την Πελοπόννησο. Ιδρυτής τους, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Περσέας, ο γιος του Δία και της Δανάης. Ο μύθος των Κυκλώπων και η ιστορία της ανακάλυψης του λεγόμενου «προσωπείου του Αγαμέμνονα» από τον Σλήμαν θα σας μαγέψουν. Όπως και η περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο. Καλωσήλθατε στις Μυκήνες!

Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου  Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της αρχαίας Ελλάδας και αξιοθέατο παγκόσμιου βεληνεκούς του σύγχρονου κόσμου: το περίφημο θέατρο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Συνδυάζει την τέλεια ακουστική, την κομψότητα και τις συμμετρικές αναλογίες. Κατασκευάστηκε γύρω στο 340 – 330 π.Χ., για να παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις οι ασθενείς του Ασκληπιείου και ήταν σε χρήση τουλάχιστον έως τον 3ο αι. μ.Χ. Φανταστείτε πώς θα ήταν, όταν εδώ τελούνταν οι μουσικοί, ωδικοί και δραματικοί αγώνες των Ασκληπιείων κάθε τέσσερα χρόνια την άνοιξη, καθώς και άλλες παραστάσεις δραμάτων που συμπεριλαμβάνονταν στη λατρεία του Ασκληπιού

Ασκληπιείο Επιδαύρου: η «μήτρα» της ιατρικής στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο, σε αυτή την καταπράσινη περιοχή με το ήπιο κλίμα και τα άφθονα ιαματικά νερά, κτίστηκε το Ασκληπιείο, έδρα του θεού- ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Η φήμη του ξεπέρασε τα όρια της Αργολίδας και θεωρήθηκε ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική. Τα μνημεία του αποτελούν παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και σπουδαία μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαία Ελλάδα και τον τότε γνωστό κόσμο. Η λατρεία του Ασκληπιού καθιερώθηκε εδώ τον 6ο αιώνα π.Χ.

    Εγγραφείτε στο newsletter μας